Nalaganje
Ali ste vedeli?

Pri akrobatskem letenju s padalom je lahko izpostavljen silam večjim od 6 G.

S šolo med oblake

25 let izkušenj

V društvu imamo več kot 25 let izkušenj z učenjem jadralnega padalstva.

Profesionalni inštruktorji

Izmed treh izkušenih inštruktorjev sta na tečaju vedno prisotna vsaj dva.

Spoznavni dan

Vsem, ki niste čisto prepričani, priporočamo brezplačen spoznavni dan.

V športu jadralnega padalstva smo prisotni že praktično od samega začetka. Naš najizkušenejši inštruktor, Jože Senica, je pionir jadralnega padalstva v Sloveniji in svoje izkušnje deli z ostalimi navdušenci že več kot 25 let. Nasploh pa v šoli delujejo trije inštruktorji, Jože Senica, Ervin Košič in Alojz Tovornik – na tečaju sta vedno prisotna vsaj dva, saj lahko le tako zagotovimo kvalitetno šolanje in upoštevamo individualne sposobnosti ali želje kandidata.

Naša šola deluje geografsko gledano na spodnjem Štajerskem (Rimske Toplice, Laško, Zasavje, itd.), kjer smo kot šola in klub tudi stacionirani.

Z manjšo skupino bodočih pilotov jadralnega padalstva se odpravimo na tako imenovan šolski poligon, kjer kandidate seznanimo z osnovami letenja, opremo, osnovami vzleta, leta in pristanka z jadralnim padalom. Vsak kandidat tudi sam praktično poizkusi vzleteti in pristati. Za sam tečaj ne potrebujete lastne opreme, le primerna oblačila in obutev. V kolikor se kandidat odloči, se lahko vpiše v šolo jadralnega padalstva in sicer v začetni tečaj.

Foto: nova.eu
Začetni tečaj je namenjen vsem tistim, ki so se odločili, da bi radi sami poleteli z jadralnim padalom.

Za sam začetni tečaj, tečajnik ne potrebuje lastne jadralno padalske opreme, le-ta mu je na voljo za izposojo v društvu. Namen tečaja je, da kandidat pridobi aktivno znanje in samozavest, ki mu omogoča varno vzletanje, vodenje padala v zraku ter varen pristanek. Začetni tečaj se odvija na poligonih, kot so Prebold, Golovec v Celju, Brodnice pri Rimskih Toplicah, Paneče - pri Lisci.

Foto: nova.eu
Namen začetnega tečaja je, da se kandidata pripravi do te mere, da je kandidat sposoben samostojno opraviti višinski let (polet s Kopitnika, Lisce, Maliča, idr.). Začetni tečaj obsega:

 • Izposoja opreme.
 • Teoretično predavanje (osnove aerodinamike, osnove meteorologije, materiali, tehnika letenja, ekstremni postopki v letu, idr.).
 • Najmanj deset obiskov poligona. Posamezen obisk traja cca. 4 ure, odvisno od vremenskih razmer.
 • Aktivno učenje “vodenja” padala na mestu.
Foto: nova.eu
Vsak kandidat prejme pri vpisu v šolo plan izobraževanja, katerega se inštruktorji strogo držimo, vendar izvedbo posameznih vaj določimo glede na vremenske pogoje, oziroma prilagodimo intenziteto in potek izobraževanja primerno kandidatu. Tečaj poteka skupinsko, vendar se vsakemu kandidatu individualno posvetimo in prilagodimo izobraževanje glede na njegov napredek. Začetni tečaj se zaključi z opravljanjem pisnega izpita ter praktično izvedbo višinskega leta. Na željo tečajnika lahko v okviru začetnega tečaja višinski let izvedemo večkrat, vendar ne več kot deset letov (v okviru začetnega tečaja).

Nadaljevalni tečaj je mogoče opravljati le po predhodno opravljenem začetnem tečaju.

Tečaj je namenjen vsem tistim kandidatom, ki so se odločili, da bodo postali samostojni piloti jadralnega padala ter bodo ob koncu izobraževanja pridobili licenco za pilota jadralnega padala. Kandidati že v začetnem tečaju spoznajo, da je ključ do uspeha v prvi vrsti zaupanje v opremo. Za nadaljevalni tečaj je zato priporočljivo, da ima kandidat že lastno jadralno padalsko opremo, predvsem iz razloga, da se v sklopu tečaja z opremo dodobra seznani, se z njo počuti varno in ji zaupa. Posedovanje lastne opreme ni pogoj za opravljanje nadaljevalnega tečaja. Nadaljevalni tečaj zajema minimalno petdeset višinskih letov iz različnih registriranih vzletišč po Slovenji.
Foto: nova.eu
Bodoči pilot v nadaljevalnem tečaju pridobi naslednja znanja:

 • Teoretično znanje (organizirana predavanja): meteorologije, tehnike letenja, ekstremnih situacij, zračni prostor, medicine, materiali.
 • izvajanje zavojev,
 • izvajanje zaprtih zavojev (osmic),
 • izvajanje zavojev: 360°, 720°,
 • let v celotnem razponu hitrosti padala - uporaba pospeševalnika,
 • pristajanje v šolskem krogu,
 • aktivno vodenje padala,
 • osmice ob pobočju, nad pristajalnim prostorom,
 • vodenje padala z D ali C linijo, z nagibom v sedežu,
 • postopki hitrega spuščanja (-5 m/s),
 • simulacija in obvladovanje manjših stranskih zapiranj,
 • stabilizacija in aktivno odpiranje kupole,
 • uporaba reševalnega padala (simulacija izmeta na zipline-u v Vačah),
 • priprava na izpit.
Foto: nova.eu
Na samem začetku šolanja kandidat prejme vso potrebno dokumentacijo z natančno dedelanim načrtom izobraževanja, katerega izvajamo individualno v skladu z željami in sposobnostmi kandidata.

Po opravljenih minimalnem številu letov (50 letov), kandidata pripravimo na opravljanje izpita za pridobitev licence za Pilota Jadralnega Padala.
Po zaključenem šolanju je zaželjeno, da se kandidati včlanijo v društvo DJP Metulj, kjer bodo v družbi izkušenih ter v vzdušju prijateljskih odnosov razvijali pridobljeno znanje in se priduržili skupnosti, ki ponuja več kot le letenje.
Te zanima še več? Z veseljem odgovorimo na vsa vprašanja! Pošlji nam sporočilo.