• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vzletišča Sprintaj

VZLETIŠČE: KOPITNIK "Metulj"startkopitnik

Karakteristike vzletnega mesta:
1. Nadmorska višina: 850 m
2. Višinska razlika (Kopitnik - Rimske Toplice): 630 m
3. Primeren veter: NW, N, NE, E
4. GPS: 15°10'33" , 46°6'45"

Vrsta vzletnega mesta: TRAVNIK - jasa.

Oprema na vzletni točki: Veterna vreča, trakovi za veter, pravila obnašanja, varovanja okolja, klopi, koš za odpadke.

Lokacija in dostop: Startno mesto je locirano na Kopitniku tik pod kočo Jutranjke. Dostop je možen z avtom po asfaltirani cesti: Rimske Toplice - Turje - Kopitnik (11 km) in Hrastnik - Turje - Kopitnik (13 km). Cesta pripelje tik do vzletišča za jadralne padalce. Vzletno mesto je primerno tudi za vzlet z jadralnim zmajem.


PRISTANEK: Rimske Topliceslike10_11_07_007

Karakteristike pristajalnega mesta:
1. Nadmorska višina: 220 m
2. GPS: 15°11'42" , 46°7'29"

Vrsta pristanka: TRAVNIK

Oprema na pristajalnem mestu: Vetrna vreča zraven brunarce, trakovi za veter, oznaka pristajalnega mesta - vidna iz zraka.

Lokacija: Center Rimskih Toplic med megistralno cesto Laško - Zidani most in bloki v Rimskih Toplicah. Dostop po cesti iz smeri Maribora: Celje - Laško - Rimske Toplice ali iz smeri Ljubljane: Trbovlje - Hrastnik - Rimske Toplice ali iz smeri Novega mesta: Krško - Zidani most - Rimske Toplice. Razdalje: MB - R. T. 77 km, LJ - R.T. 86 km, NM - R. T. 74 km.

 

OPOZORILO!

Organizacija in vodenje letenja: Primerni vetrovi za vzlet so NW, N, NE, E, vendar letenje omogočajo vsi vetrovi (posebnost je le sunkovit veter SW). Pri letenju veljajo splošna pravila uporabe zračnega prostora, ki ga določa 19. člen Uredbe o jadralnem zmajerstvu in jadralnem padalstvu. Vzletišče je v lasti DJP Metulj Rimske Toplice in ga tudi vzdržuje. Dovoljeno je vzletati vsem jadralnim padalcem in jadralnim zmajarjem z vinjeto ZPLS tekočega leta, razen tistim, katerim vzdrževalec ne dovoli zaradi kršenja pravil in navodil obnašanja lastnika! Pristanek je DJP Metulj najelo za potrebe pristajanja. Prosimo, da pazite na čistočo in red v naravnem okolju.

Postopki v sili: DJP Metulj uporablja uradno JP UKW frekvenco 147.800 MHz. Možne informacije tudi na GSM: 040/745-754 Luiz, 041/504-716 Joc

Za lažje razumevanje omejitev zračnega prostora si poglejte ZRAČNI PROSTOR ZA TELEBANE